Lussekattebaking i VGA

Lussekatter

Det er mange ferdigheter som trenes i bakeprosessen. Det er viktig å følge oppskriften for at resultatet skal bli bra. Motoriske ferdigheter trenes i utformingen av lussekattene. 

Lussekatter2 Lussekatter3

 

Lussekatter5

Oppskriften er hentet matbloggen til Elin Larsen (elinlarsen.net)

Lussekatter med safran ca. 25-30 stykker

150 g mykt usaltet smør
3,5 dl melk
50 g fersk gjær (for søte deiger)
1/2 ss luftig gjærbakst
1 temperert egg
1 g safran
140 g sukker
10 g lyst muscovadosukker
ca 750 g hvetemel + litt til utbaking
½ ts salt
1 ts malt kardemomme

Pensling:

1 sammenvispet egg
rosiner

Slik gjør du:

Varm melken til ca. 37 grader. Tilsett safran og visp til den løser seg opp. Smuldre gjæren og rør den ut i melken. Tilsett sukker, kardemomme og egg. Visp slik at krydder og sukker løser seg litt opp.  Bland inn halvparten av melet, og elt deigen aller helst med kjøkkenmaskin (5- 10 minutter). Tilsett gradvis melet og det myke smøret i små biter. Arbeid deigen til den er smidig og slipper bollen. Dekk bakebollen med plast og sett til heving i 1 time.

Elt deigen godt på bakebordet og del den i to leiver. Rull ut en lang pølse og del i mindre deler. Lag små pølser der du kan lage forskjellige figurer. Legg figurene over et bakepapirkledd stekebrett. Dekk til med plastfolie eller et rent klede. Etterhev bollene i 20- 30 minutter.

Pensle med sammenpisket egg og pynt med rosiner. Stek bollene på over- og undervarme på ca 210- 225 °C i 7- 10 minutter (gyldne/ litt brune). Avkjøl på rist.

Lussekatter6

Elevene får håndledning når de har behov for det.

Lussekatter7

Opplæringen på kjøkkenet er også sosial trening. Det er mye glede og fine samtaler underveis.